Temsa’da #MorIşıkYak hareketi ile mor rengin ilham ve farkındalık gücüne kucak açıyoruz! 3 Aralık’ta, Dünya Engelliler Günü’nün farkındalık günü olduğunun önemini vurgulamaktan ve Adana’da firmamızdan başlayıp ulusal çapta #MorIşıkYak hareketinde yer almaktan gurur duyuyoruz.
Ülkemizde 1995 yılından itibaren kutlanmaya başlayan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dışında her yıl 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda herkesin farkındalık yolunu gösteren mor renk giymesini; videolar hazırlamalarını, kurumsal web sitelerinde 1 günde olsa mor renk kullanmalarını hatta çalışma ortamlarını mor renk ile aydınlatmalarını arzu ediyoruz. Temsa yönetimi olarak bu yıl mor balonlar ve özel tişörtler hazırlayarak Adana’da “Kariyerde Engelleri Kaldırdık” programımız içinde #MorIşıkYak farkındalık hareketini başlatmanın mutluluğunu yaşadık.
Engelsizkariyer.com’un ilk “Engelliliğe Güvenle Bakan Engellilerin Güvenle Baktığı” – “Engelli Dostu Firma” seçilen Türkiye’nin ilk markası olarak bu özel #MorIşıkYak gününde, engellilerin eğitim, iş ve sosyal yaşamda karşılaştıkları önyargı ve ayrımcılığı ortadan kaldırmayı ve engelli bireylerin fırsatlar verildiğinde hayatın her alanında katma değer sağlayan bireyler olduklarını vurgulamaya devam ediyoruz.
Ayrıca firmaları; Adana’da gerçekleştirdiğimiz “Kariyerde Engelleri Kaldırdık” projesi ile engelli bireylerin kendilerine uygun, başarılı olabilecekleri kariyer yolunu bulabilmeleri konusunda yardımcı olmaları için teşvik etmekteyiz. “Engelli Dostu Firma Lideri” olarak diğer işverenlere, Engelsizkariyer.com ve #MorIşıkYak hareketi ile engelli çalışanlarının firmalara kazandırabilecekleri en büyük avantajlardan maksimum ölçüde faydalanabilmeleri konusunda yardımcı olmak istiyoruz.
Sadece Türkiye’de nüfusun %15’i engelli bireylerden oluşmaktadır. 10 milyon engellinin yaşadığı ülkemizde kamuda ve özel sektörde çalışan sayıları her geçen gün artarken çalışan ve işveren problemleri de kar topu gibi artmaktadır. İşsiz engellileri istihdama kazandırmak ve çalışan engellilerin verimlilik ve devamlılıklarını sağlamak gerekiyor. Bu da firma insan kaynaklarından başlayıp yöneticiler ve çalışanların tamamını içine alan profesyonel eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaları gerekmektedir. Engelli Dostu Firma olmak firma içindeki engelli bireylere karşı firma kültürü ve politikaların geliştirilmesi, benimsenmesi ve titizlikle uygulanması ile engelli çalışanların “yetenek ve potansiyel kaybına” uğramamak anlamına gelmektedir.
Erhan Özel
Temsa İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı